Litt informasjon om å stille ut katt får du her, hvis du bestemmer deg for å bli med i en klubb og forsøke deg, så får du mer detaljerte opplysninger gjennom klubben. For å få stille ut katt må du være medlem i en katteklubb, i Norge enten en NRR-klubb eller andre katteklubber som utsteder stamtavler. Katter som ikke har NRR-stamtavler må ha egne utstillingslisenser.

Klubbsekretærene får tilsendt innbydelser til utstillinger, og de som er med i NRR får bladet Aristokatt fire ganger i året der utstillingsinvitasjonene også er trykt. Noen klubber sender også ut innbydelsene til sine medlemmer. På innbydelsen står alle opplysninger om utstillingen, slik som tid og sted, inviterte dommere, overnattingsmuligheter, priser.

Du kan ikke være sikker på hvilken dommer som skal dømme din katt, for fordelingen kan bare gjøres når klubben vet helt sikkert hvilke dommere som kommer samt hvilke katter som er påmeldt.


 

 

Forberedelser

Før din første utstilling får du gjerne hjelp av den oppdretteren du kjøpte katten av. En oppdretter vil gjerne stille kattungen én gang før du overtar den, eller kort tid etter, og da bør du gripe sjansen og være med. Det er dessverre slik at ikke alle er vennlige og hyggelige mot nye utstillere, så det kan være godt å ha noen til støtte og trøst om verden går deg i mot.

 

Til utstillingen trenger du:

- Stamtavle

- Vaksinasjonsattest - max ett år gammel, minst 15 dager siden siste vaksinasjon. I Norge brukes standard trippelvaksiner, noen vaksinerer også mot Chlamydia psittaci, som gir katter en øyekatarr.

- Utstillerkort, som du får på mail når utstillingen nærmer seg.

- Burpynt - et gardin, 60-65 cm høyt og 2 meter langt for et enkeltbur, og gardinspiraler til å henge dem på. Burene er 60 cm dype og 75 cm lange, så spiralene skal være litt kortere enn dette.

- Et teppe til å legge i bunnen av buret. Taket er av ugjennomsiktig plast, så du trenger ikke noe teppe oppå buret på en NRR-utstilling.

- Dokasse - dyrebutikken har små flate kasser til bruk i bur - og litt sand. Vanligvis holder arrangøren kattesand, men det hender de går tomme.

- Mat- og vannskål, samt litt mat - vann får du alltid på stedet. Noen tar med vann på flaske dersom de reiser langt av sted. På mange utstillinger finner du stands fra sponsorer som selger kattemat, men ikke alle, så du må alltid ta med fôr selv

- Et leketøy til katten, og en bok e.l. til deg selv

- Børste, kam og klosaks - beautyboks om du har en rase som trenger det ...

- En sammenleggbar stol, type campingstol eller ryggsekk-stol.

- Skriveblokk eller notisbok samt flere penner ..

- Penger. Du kan de fleste steder få kjøpt litt mat, varme pølser, vafler etc. Dagen kan bli lang.

I følge utstillingsreglene skal kattens klør være klipt når den står på dommerbordet. Du kan altså få hjelp til kloklippingen, slik at du fort lærer hvordan det gjøres. NB det klippes en millimeter eller så av kloen, det er ikke tillatt å operere bort klørne. (det har ikke vært aktuelt, men jeg tror det ville kvalifisere til straff etter dyrevernloven)


 

 

Burgardin

NRR-bur har målene 60 x 60 x 75 cm, der lengden er 75 cm. Et dobbeltbur er to enkle uten skillevegg, altså 150 cm langt - og du må ha minst 2 katter for å få et dobbeltbur.

Burgardinet skal dekke to sider pluss bakveggen, så det må altså være minst 60 cm høyt ferdig sydd, og minst 2 meter langt. Overkanten kan sys som et vanlig gardin, med løpegang - taket på buret er et plastlokk med små hull, slik at burgardinet må henges opp på gardinspiraler.

Bunnen i buret er en metallplate, så ta med liggeunderlag - kattens yndlingsteppe passer sikkert.

Du og katten får ikke forlate utstillingen før den er slutt uten spesiell tillatelse fra arrangøren! Det er av hensyn til de som betaler for å komme inn og se på katten din! At du har lang vei hjem er ikke gyldig grunn - du må planlegge reisen begge veier når du melder deg på til utstilling, og overnatte om nødvendig.

Arrangørene har hengt opp søppelsekker på enden av hver burrad - og de blir veldig glad om du legger alt avfall opp i dem - helst også løse hår som du grer/børster av katten...


 

 

Premier

Er du så heldig å vinne med katten din kan det vanke premier av mange slag. Noen klubber deler ut sløyfer også til nr. 2 i hver klasse - Ex 2, men de fleste gir nok sløyfer bare for Ex 1 og bedre. Det sies at du vet du har gjort det godt på utstillingen når du ikke kan se katten for bare sløyfer ... Hvert sertifikat har en egen sløyfe, BIV premieres med en sløyfe, nominering til panel gir en "Nominerings" sløyfe eller annen premie, og vinnerne i panel får vanligvis kattemat av diverse typer. Det er aldri pengepremier eller svært verdifulle ting å vinne på en katteutstilling, men det kan hende at en klubb spanderer noe ekstra ved spesielle anledninger - som jubileumsutstillinger, Årets katt-utdeling etc. Men - mange, mange katter må reise hjem uten noe annet enn en dommerseddel, så ikke ta det tungt om det ikke blir noen sløyfer på din første utstilling.

 


 

 

Diverse

Arrangøren har vanligvis satt opp et bord med en plakat som viser at her er det Informasjon - dit skal du gå om det er noe du lurer på. Du kan bli bedt om å henvende deg i sekretariatet, eller premiesekretariatet, men ikke gjør det uten at informasjonen har bedt deg om det. Disse tre instansene er svært travle under utstillingen og gjør sitt beste for å yte service til utstillerne.

På noen utstillinger går det noen rundt og henger opp bedømmelsene og sløyfer på burene, på de fleste må du selv hente disse og henge opp. Se etter utenfor premiesekretariatet, finner du et bord med store, flate pappesker der, så kan du regne med at du må hente bedømmelsen selv.

Når utstillingen er slutt - tøm dokassen i søppelsekken ved enden av burraden, du kan gjerne tømme vannskåla oppi der også. Under utstillingen har noen gått omkring og lagt papirer på toppen av buret, ta med dette hjem og se om du har lyst til å melde på katten til disse utstillingene.

Du er nå ganske sliten, så kjør forsiktig om du kjører, da.


 

Andre utstillinger

Hvis du nå synes at dette var overveldende og skremmende, så går det an å begynne i det små og ikke kaste seg rett ut i malstrømmen. Ta kontakt med rase-ringen for din rase, mange slike rase-ringer arrangerer hobbyutstillinger som er langt mindre konkurransepreget og høytidelige, utstillinger der man har klart å holde på det hyggelige i å komme sammen og se på hverandres katter og snakke om dem.