NRRs utstillingreglement

NRRs utstillingsliste

Min Katt /Påmelding til utstilling

 

Det er i alle fall ikke en salgsutstilling, selv om den som er interessert i å kjøpe en rasekatt vil komme i kontakt med oppdrettere der. Dommerne pleier å si at det er en skjønnhetskonkurranse, men det er en sannhet med ganske store modifikasjoner. Kattene bedømmes mot en standard for rasen, for å vurdere kvaliteten, før de vurderes innbyrdes - og da kommer skjønnheten inn i bildet. Det er omtrent 40 katteraser godkjente av FIFe/NRR. Det er sjelden så mange på en norsk utstilling, men det er nok til at rasene er delt inn i fire kategorier. De utstilte kattene konkurrerer innen kategori, rase og klasse - mer om dette nedenfor.

Kattene sitter i bur i utstillingshallen, slik at besøkende og andre utstillere kan se dem, for det meste i alle fall. Hver dommer sitter foran en rad med dommerbur uten annen pynt enn en plante på toppen, og der sitter kattene som konkurrerer mot hverandre mens de blir bedømt.

Dommerne skriver ned sine kommentarer på dommersedlene som siden henges på burene, og de fleste snakker gjerne til publikum om kattene og forklarer hva som er bra eller mindre bra med hver katt.


 

Hva skjer på en utstilling?

Først litt om skikk og bruk:

Slipp alltid fram dommernes assistenter, de bringer katter til og fra utstillingsburene og bringer beskjeder og papirer mellom dommerne og utstillingssekretariatet. Utstillingen er avhengig av at de får gjort jobben sin. Gå ikke bak dommerne. Se deg for, så finner du at det er en uoppmerket ring rundt dommerne - gå ikke innenfor disse ringene. Står eller sitter du og ser på bedømmelsen, så slå av mobiltelefonen. (Utstillingsleder kan vise deg bort dersom telefonen din forstyrrer.) Ikke forstyrr bedømmelsen - de som sitter foran dommeren vil svært gjerne høre hva dommeren sier om katten. Katteeierne vil veldig gjerne skryte av kattene sine etterpå. Snakk med dem, så lærer du mye om katt. Ikke åpne burene. Har du lyst til å hilse nærmere på en katt, så spør eieren - og bli ikke fornærmet om han vil desinfisere hendene dine. Se på dommerne, de får hender og dommerbord dusjet med desinfeksjonsmiddel mellom hver katt. Husk også at det kan hende katten snart skal på dommerbordet, og da har ikke eieren tid til annet enn å stelle katten og prøve å roe sine egne nerver ... Røyking er strengt forbudt inne i utstillingshallen, også i kafeteriaen. Gå utendørs med røyken. Du finner flere informasjonsstands rundt omkring i lokalet. Ofte har spesialklubber en stand, arrangørklubben verver medlemmer - se på NRRs informasjonssøyle om katteklubber og utstillinger, der er det mye å lære. Har du små barn med deg, så pass på at de ikke løper mellom burradene. Noen katter blir nervøse av skarpe lyder som ofte følger med de små - kjeder de seg, så ta dem med ut av hallen. Spør gjerne utstillere ved buret om småen kan få lov å ta på katten!

Det lønner seg å kjøpe en katalog, som du finner ved inngangen. Alle utstilte katter er oppført der, og hvis du har lyst til å kjøpe en kattunge kan katalogen sette deg i forbindelse med en som har unger av den rasen du ønsker deg. Katalogen gjør det lettere å følge med i konkurransen, og viser deg også hva katt nr.176 heter, hvem som eier den og en hel del til. For eksempel finner du kattens registreringsnummer, ofte med en forbundsforkortelse som NRR eller SVERAK, og rase/fargekoden - EMS-koden. EMS-koden avgjør i hvilken fargegruppe katten skal konkurrere.


 

Utstillingens gang

De forskjellige rasene deles inn i fire kategorier:

Kategori 1 Kategori 2 Kategori 3 Kategori 4
Exotic American Curl Longhair Bengal Abyssiner
Perser American Curl Shorthair Burmilla Balineser
Ragdoll Maine Coon Britisk Korthår Cornish Rex
Hellig Birma Neva Masquerade Burmeser Devon Rex
Tyrkisk Van Norsk Skogkatt Chartreux Don Sphynx
  Sibirkatt Cymric German Rex
  Tyrkisk Angora Europe Japanese Bobtail
    Kurilian Bobtail Longhair Orientalsk Longhair
    Kurilian Bobtail Shorthair Orientalsk Shorthair
    Korat Peterbald
    Manx Russian Blue
    Egyptisk Mau Siameser
    Ocikatt Somali
    Singapura Sphynx
    Snowshoe  
    Sokoke  

I Norge har nesten alle utstillinger to huskattklasser, for korthårete og langhårete katter.

I NRR utnevnes også Årets Huskatt - og de fleste rasekatteiere har enten begynt med en huskatt eller har også en eller flere huskatter i tillegg til rasekattene.

Du vil ofte se at utstillinger går over to dager, med kategori 1 og 3 den ene dagen og 2 og 4 den andre dagen.

Innen hver rase deles kattene i fargegrupper, dersom rasen finnes i flere farger. Det gjelder f.eks. Perser/Exotic, Rex-katter, Maine Coon og Norsk Skogkatt - men ikke Korat siden alle Korater er blå. Videre deles i konkurranseklasser innen hver gruppe.


 

Klassene er:

klasse 12 - Kattunge 4-7 måneder

klasse 11 - Kattunge 7-10 måneder

 

klasse 9 - Åpen klasse for voksne

klasse 7 - Champion-klasse

klasse 5 - Internasjonal Champion- klasse

klasse 3 - Grand Internasjonal Champion-klasse

klasse 1 - Supreme-Champion-klasse

 

Kastrerte katter stiller parallelt med dette i

klasse 10 - Åpen klasse for kastrater

klasse 8 - Premier-klasse

klasse 6 - Internasjonal Premier-klasse

klasse 4 - Grand Internasjonal Premier-klasse

klasse 2 - Supreme-Premier-klasse

 

Dessuten finnes også Huskattklasse, Seniorklasse, Veteranklasse, Avlsklasse, Oppdrettsklasse og Kullklasse. 

Ta kontakt med ekstern utstillingssekretær for mer info.


 

Hver dommer får katter av bestemte raser og fargegrupper til bedømming. Informasjonen som følger viser hvordan dagen til en eier av Norsk Skogkatt foregår.

Fargegruppe 1 er svarte eller blå katter, gruppe 2 er svart eller blå med hvitt, osv - ni fargegrupper eller «varianter» i alt. For hver gruppe får dommeren frem kattene i hver klasse, mange begynner med kastratene. Han rangerer kattene i hver klasse fra 1 til 4, er det flere blir de andre uplasert - og hvis han synes den beste katten er god nok etter standarden, kan han gi katten «sertifikat» - slike sertifikat har forskjellig navn alt etter hvilken klasse katten stiller i, og etter som katten samler seg sertifikater klatrer den høyere i klassene.

Det deles ut max 1 sertifikat i hver klasse unntatt i kattungeklassene, der beste katt blir Ex 1 (som regel), og i toppklassene 1 og 2 - der kan det bare deles ut Hederspris.

Når dommeren har bedømt alle kattene i en fargegruppe velger han den beste voksne, beste kastrat, beste ungdyr og beste kattunge - hvis mulig. Dvs det må være minst 3 katter av denne typen innen fargegruppen, kattunge eller ungdyr må ha fått karakteren Excellent, voksen eller kastrat må ha fått sertifikat. Disse får resultatene BIV-V, BIV-K, BIV-6-10 og BIV-3-6 - BIV står for Best I Variant , altså fargegruppe.

Dommeren har ofte flere raser i samme kategori til bedømmelse, eller i alle fall flere fargegrupper i samme rase. Når han har bedømt alle sine katter, sammenligner han de beste fra hver variant og velger Dommerens Beste - hann og hunn, kastrat hann og hunn, ungdyr, og kattunge. Disse kattene skal senere bedømmes av andre dommere i dommerpanel, vi sier at de er nominert av dommeren. Når alle dommerne er ferdige med sine bedømmelser, tar alle gjerne en pause mens arrangørene flytter dommerbordene sammen til ett langt bord - og så kommer den spennende finalen.

Hvis alt har gått som det skal, har du nesten ikke hørt noe i høyttalerne siden velkomsten - men nå griper konferansieren mikrofonen og annonserer panelet. Han presenterer dommerne for publikum, og så fremføres alle kattene i tur og orden. Dommerne velger nå ut Best in Show av hver kategori, voksen, kastrat, ungdyr og kattunge.


 

Sertifikater

En begynner i klasse 9 eller 10, vinner CAC eller CAP (blir bitt av basillen), og fortsetter å samle sertifikater og rykker oppover i klassene:

Fertile Kastrater
Klasse 9 - Åpen klasse  Klasse 10 - Åpen klasse

Klasse 7 - Championklassen

Har vunnet 3 CAC hos 3 forskjellige dommere

Klasse 8 - Premierklassen

Har vunnet 3 CAP hos 3 forskjellige dommere

Klasse 5 - International Championklassen

Har vunnet 3 CACIB hos 3 forskjellige dommere i 2 land.

Klasse 6 - International Premierklassen

Har vunnet 3 CAPIB hos 3 forskjellige dommere i 2 land.

Klasse 3 - Grand International Championklassen

Har vunnet CAGCIB 8 ganger hos minst 4 dommere i 2 land

eller

Har vunnet CAGCIB 6 ganger hos minst 4 dommere i 3 land.

Klasse 4 - Grand International Premierklassen

Har vunnet CAGPIB 8 ganger hos minst 4 dommere i 2 land

eller

Har vunnet CAGPIB 6 ganger hos minst 4 dommere i 3 land.

Klasse 1 - Supreme Championklassen

Har vunnet CACS 11 ganger hos minst 6 dommere i 2 land

eller

Har vunnet CACS 9 ganger hos minst 3 dommere i 3 land.

Klasse 2 - Supreme Premierklassen

Har vunnet CAPS 11 ganger hos minst 6 dommere i 2 land

eller

Har vunnet CAPS 9 ganger hos minst 3 dommere i 3 land.